♥ နေမာ တႆ ဘဂဝေတာ အရဟေတာ သမၼာသမၺဳဒၶႆ ♥

Sunday, January 12, 2014

အေအးပတ္ျခင္း

“ခ်င္း(ဂ်င္း)" စားသံုးျခင္းျဖင့္ အေအးပတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္


ေဆာင္းဥတုတြင္ အျပင္ထြက္လွ်င္ အေအးပတ္ျခင္းႏွင့္ ေရခ်ိဳးမွားျခင္းမွ ကာကြယ္ရန္အတြက္ ခ်င္းကို ေန႔စဥ္ စားသံုးေပးသင့္သည္။  ခ်င္းတက္ အစိုကို အိမ္ရွင္မမ်ားက မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္အျဖစ္ သံုးေလ့ရွိသည္။ ခ်င္းေျခာက္ကို ပရေဆးပစၥည္းအျဖစ္ ေဆးေဖာ္ရာတြင္ အသံုးျပဳၾကသည္။ အစာေၾကေဆးႏွင့္ အခိုးပြင့္ေဆး မွန္သမွ်တြင္ ခ်င္း ပါဝင္သည္။ အမွ်င္မ်ားေသာ ဥအတက္မ်ိဳး ျဖစ္သျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေစႏိုင္သည္ဟု ဖတ္႐ႈရသည္။ ခ်င္းကို ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အျဖစ္သာမက အစာေၾကေစရန္အတြက္ပါ ရည္ရြယ္ၿပီး ဟင္းခ်က္ရာတြင္ ထုေထာင္းၿပီး ထည့္ေလ့ ရွိသည္။ အေအးပတ္သူႏွင့္ ေရခ်ိဳးမွားသူမ်ား၏ ကိုယ္တြင္း ငုတ္လ်ိဳးသြားေသာ အပူဓာတ္ကို ေၾကသြားေစရန္ႏွင့္ ျပန္လည္ ကန္ထြက္ေစရန္ ပူစပ္ေသာ အရသာရွိသည့္ ခ်င္းတက္ကို ခပ္ပါးပါးလွီးျဖတ္ၿပီး ခ်င္းပါးပါး ခုႏွစ္လႊာ ထန္းလ်က္ (အမည္း) ခုႏွစ္ခဲ၊ ကြမ္းရြက္သံုးရြက္တို႔ကို ဆား အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေရေႏြးမတ္ခြက္ႀကီး တစ္ခြက္ႏွင့္ ေရာႀကိဳပါ။ ေရေႏြးသံုးပံုတစ္ပံု ခမ္းသြားၿပီးလွ်င္ ေႂကြပန္းကန္လံုးအႀကီးတြင္ ေလာင္းထည့္ပါ။ ခ်င္းျပဳတ္ရည္ပူပူမွ ထြက္ေသာ အေငြ႕ကိုလည္း ရွဴရွိဳက္ရင္း ေႂကြဇြန္းျဖင့္ ေကာ္ႏိုင္သမွ် ပူပူမႈတ္ေသာက္ပါ။

မ်က္ႏွာတြင္ ေခၽြးမ်ားစို႔လာၿပီး အေအးပတ္ျခင္း၊ ႏွာေစးျခင္း၊ ေခါင္းအံု ေခါင္းကိုက္ျခင္းမ်ားကို ခ်က္ခ်င္း သက္သာေစႏိုင္သည္။ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၊ ဓမၼတာလာခ်ိန္တြင္ အေအးပတ္၍ ေသြးမဆင္းႏိုင္ျခင္း၊ ကိုက္ခဲျခင္း၊ ကိုယ္လက္ မအီမသာ ျဖစ္ျခင္းမ်ား အတြက္လည္း ခ်င္း၊ ထန္းလ်က္ ျပဳတ္ရည္သည္ ထိေရာက္ေသာ ေဆးတစ္လက္ ျဖစ္သည္။ ခ်င္းတတ္၏ အပူေၾကာင့္ ေသြးဆင္း မွန္ကန္ေစသည္။ ထန္းလ်က္ အမည္းတြင္ သံဓာတ္ပါသျဖင့္ ေသြးအားနည္းျခင္းကို ေကာင္းေစႏိုင္သည္။ ခ်င္းႏွင့္ ထန္းလ်က္သည္ အတြဲညီေသာ ေဆးဖက္ဝင္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ၿပီး မီးဖိုေခ်ာင္သံုးသျဖင့္ အိမ္တုိင္းတြင္ ေဆာင္ထားသင့္ေပသည္။ အသက္ႀကီးရင့္သူ ကိုယ္ခံအား မေကာင္းသူမ်ားသည္ ေအးေသာ ရာသီဥတုတြင္ ခ်င္းသုတ္ကို ေန႔စဥ္စားသံုးသင့္သည္။ ခ်င္းသုတ္တြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ႏွင့္ ႏွမ္းေလွာ္။ ႏွမ္းဆီတို႔ကိုပါ တြဲဖက္စားသံုးရေသာေၾကာင့္ အစာေၾကၿပီး ေလသက္ေစေသာ ဓာတ္စာ ျဖစ္သည္။ ေရွးတုိင္းရင္း ျမန္မာဆရာႀကီးမ်ားက ေအးေသာ ဥတုတြင္ အစာေၾကၿပီး အခိုးပြင့္ေစသည့္ (၁) ခ်င္း၊ (၂) ပိတ္ခ်င္း၊ (၃) ငရုတ္ေကာင္းဟူေသာ အစပ္သံုးပါး စားရမည္ ျဖစ္သည္။ ထိုသံုးမ်ိဳးမွ ခ်င္းသည္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ေဆးဝါးဓာတ္စာအျဖစ္ အလြယ္တကူ ရႏိုင္သည္။ အေအးပတ္ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးတိုးျခင္းႏွင့္ ေနာက္ဆက္တြဲ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ေပါက္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းတုိ႔ကိုပါ ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း သတင္းေကာင္းပါးလိုက္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment